09/05/2022

Vaatekaapin siivous ja eka pitkä lenkki

Piti viettää vapaa viikonloppu, mutta eihän se tietenkään ihan niin mennyt. Vapautta vietin sen verran, että siivosin vaatekaapin, ja oh boy, miten puhdistavaa se olikaan. Kaapista löytyi siivotessa jemmasuklaapatukka (lempparini Maraboun Dubbelnougat), jonka parasta ennen -päiväys oli helmikuussa 2019. Se oli selvästi palkinto universumilta, kiitos siitä 💝

Ja minähän olen ollut kiltti, helvetti. Aloitin sokerittoman 20.4., ja olen rikkonut sitä vain satunnaisesti. Syntymäpäivänäni söin jätskin ja mutakakkua, ja eilen äitienpäivän kunniaksi sen suklaapatukan ja toisen jätskin. Ja niin, lauantaina söin välipalakeksin SPR:n Suoja 2022 -harjoituksissa. Because I'm worth it!

Valitettavasti mun ponnistuksiani ja uhrautumistani ei ole palkittu vaa'alla vielä. Päinvastoin, paino tuntuu vaan nousevan. Nyt aloitin ruokapäiväkirjan, taas. Katsotaan, jos se auttaisi.

Vaatekaapin siivouksen yhteydessä järjestelin treenivaatteet omaan koriinsa. Tähän asti ne ovat olleet samassa korissa yöpukujen ja muiden "epämääräisten" vaatteiden kanssa. Nyt niillä on oma kori, eli ne ovat saaneet merkittävän aseman elämässäni.

On myös todettava, että olenkin liikkunut aikalailla viime aikoina. Parina viime viikkona askeleita on kertynyt lähes joka päivä yli sen 10 000, ja yhtenä päivänä tuli yli 20 000. Todisteeksi näyttökuva Fitbit-sovelluksesta: 

Salilla olin 29.4. ja pyrin pääsemään myös tällä viikolla joko salille tai uimaan, mieluiten molempiin. Sain lopulta myös viime kesänä ostamani pyörän huollatettua kuntoon, ja säädettyäni sen satulaa sata kertaa olen lopulta päässyt ajamisen makuun, ja kävin perjantaina ajelemassa ihan ylimääräisen lenkin. Olisin ajellut pitempäänkin, mutta velvollisuudet pakottivat kotiin. Lauantaina ennätin koirien ulkoiluttamiselta ja Suoja-harjoitukselta vain pikaisesti portaisiin, jotka nyt sitten vahingosta viisastuneena kävelin ihan rauhallisesti viisi kertaa ylös. Ja nyt on pohkeet kipeänä.

Ja tänään sitten kävin lenkillä, joka Samsung Healthin mukaan oli 5,48 km, Fitbitin mukaan 6,46 km ja Google Mapsin mukaan 5,7 km. Keskiarvo olisi 5,88 km. Juoksu sujuu hyvin, mutta kunnon kanssa oltiin ehkä rajoilla. Noh, nukuin kyllä tosi huonosti viime yön, olin vielä puoli neljältä aamulla hereillä, ja kuuntelin, kun joku pöhkö lintu huuteli.

Se, että paino on noussut voi johtua siitäkin, että olen liikkunut aika lailla viime aikoina. Lihashan painaa enemmän. Näin ainakin haluan uskotella itselleni. Sen sokerittoman alussa söin ihan hirveästi, jotten kaipaisi sokeria, mutta nyt olen palannut normaaliin rytmiin.

Muutos-valmennukseni alkaa lähestyä uhkaavasti loppua, ja aion jatkaa sen puolen vuoden jatko-osan vielä. Pitkän tähtäimen suunnitelma on nyt se, että jatkan tällä itsekkäämmällä linjalla, ja syksyllä varaan ajan ravitsemusterapeutille. jos mitään ei ala tapahtumaan.

Kuuntelin tänään lenkillä Hesarin juoksukoulun viimeisen jakson. Siinä todettiin, että esimerkiksi opiskellessa juoksu (ja varmaan mikä tahansa liikunta) tehostaa oppimista, ja että jos on vaikka joku ongelma, se voi ratketa, kun lähtee lenkille. Tämähän on tuttua. Toimittaja kertoi tutkimuksesta, jossa oli todettu, että opiskelija, joka lukee tunnin ja liikkuu sitten tunnin, oppii paremmin kuin opiskelija, joka lukee kaksi tuntia. Koin oivalluksen: samalla tavalla kuin liikunta vaikuttaa myös palautumisvaiheessa - eli treenihän vaikuttaa kehossa vielä pitkään itse suorituksen jälkeen - myös lukeminen ja opiskelu tehostuu palautumisessa, eli liikkuessa, kun aivot pääsevät prosessoimaan luettua. Huikeaa.

Noin muutenkin mietin, että kaipaisin enemmän sellaista pohdiskelevaa juttua elämääni, ja luulen, että se Muutos-valmennuksen jatko, joka käsittääkseni keskittyy mielen treenaamiseen, sopii just hyvin nyt juuri tähän. Twitterissä kysyttiin äitienpäivänä, millainen äiti oli, ja huomasin, että mun on tosi vaikea kuvailla häntä, tai ylipäätään ketään. En osaa sanoittaa asioita. Itse asiassa, hassu yhteensattuma, mutta Facebookin muistoissa oli juuri päivitykseni siitä, etten ole hyvä eksplikoimaan. Se haittaa myös opiskelua, kun pidän asioita itsestäänselvyyksinä, enkä avaa termejä tms.




Ei kommentteja:

Lähetä kommentti